Tüm Sergileri Göster

Bilge Kınam “Küçük Alametler”
Kişisel Baskı-Afiş Sergisi

20 Eyl 2021 - 10 Eki 2021
Bilge Kınam’ın “Küçük Alametler” Kişisel Baskı-Afiş Sergisi’ne hoş geldiniz!

Genellikle topluma ve çevreye duyarlı ve bu konularda işler üreten sanatçı bu sergisinde çevremizde artık daha sık görmeye başladığımız çevre felaketleri ve yaşamımızı daha sık tehdit eder hale gelen küresel iklim değişikliği ağırlıkla işlediği eserlerden bir seçki hazırlamış.

Biz de orman yangınları, göçler, sel felaketleri çevresinde birbirinden değerli 24 eserden oluşan bu mono print sergisinin sizlere ve geniş kitlelere ulaşabilmesine katkıda bulunabildiğimiz için mutlu olduk.

Sergi Anı Defterine yazacağınız yorum ve düşünceleriniz bizleri motive ve mutlu edecektir. İyi bir sergi deneyi yaşamanız dileğimle sevgi ve saygılar…

Hakan Sarıhan

Artsonline Web Art Gallery – Eylül 2021
_______________________________

Birbirinden çekici hazır nesneler, teknolojik aletlerle öyle bütünleştirildi ki onlarsız hayatın anlamsız olduğu gerçeğine inandırıldık. 

Bu ürünlere bizler sahip olabilmek için sistemin modern kölelerine ve tüketim toplumlarına dönüştürüldük. Çevremizdeki diğer canlıların yaşamlarını gözetmeksizin tüketmekten zevk aldık. Şimdi birçok canlıya ev sahipliği yapan Dünyamız atmosferinde daha önce görülmemiş miktarda sera gazının artışı sonucu tüm canlıların yaşamını olumsuz etkileyen bir iklim krizi ile mücadele ediyor. Yükselen hava sıcaklıklarıyla eriyen buzullar, artan deniz seviyesi ile kıtalar sular altında kalmakta. Tsunamiler, seller, kasırgalar, orantısız fosil bazlı enerji ve gıda tüketimi sonucu yıkıcı doğa felaketleriyle insanoğlu yaşam mücadelesi vermekte. Karbon salınımını düzenleyen ve birçok canlıya ev sahipliği yapan ormanlarımız yanıyor, birçok gıdanın içinde bulunan palm yağı ve maden ocakları açmak için ormanlarımız katlediliyor. Milyonlarca canlı evsiz ve yurtsuz yaşamlarını şimdiden kaybettiler. Dünya’da geçmişten günümüze devam eden güç savaşları şimdilerde biyolojik olarak yiyeceklerle ve virüslerle kolayca yapılabiliyor.  Yüzyılın icadı dayanıklı bir madde olan plastik tüm canlıların yaşamını tehdit ediyor, deniz canlılarının 3/2’nin midesinde mikro plastik bulunuyor. Balinaların, balıkların, deniz kuşları gibi birçok canlı yiyecek sanarak yediği mikro plastiklerden dolayı ölüyor, denizlere bırakılan balık ağlarına takılan canlılar hayatlarını kaybediyor. Ortadoğu’da yıllardır yaşanan petrol savaşları milyonlarca insanı mülteci konumuna soktu, açlık ve sefillik bulaşıcı hastalıkları yaymakta ve yaşamları yok etmekte. Eğer Afrika’da bir çocuğun akbaba tarafından yenmesine seyirci olan bir fotoğrafçı iyi bir kare çekebilmek için olaya müdahale etmeden oradan uzaklaşabiliyorsa, daha fazla para ve güç için dünyamızın ciğerleri katlediliyorsa, besi çiftliklerinde acımasızca milyonlarca canlı öldürülüyorsa cidden sona yaklaştığımızı hissediyorum. Mavi Yeşil gezegenimizin ekolojisini bozmayı başardık ve bilim insanları ekolojiyi düzeltebilmek için önümüzdeki on yılın önemini vurguluyor. “Küçük Alametler” daha fazla geç olmadan gereksiz tüketimi durdurmak ve doğamıza sahip çıkmak için yüzleşemediğimiz gerçeklere bir uyanış çağrısıdır. 

1980’lerde sokaklarda oynamış şanslı bir çocuk olarak ekran önünde çocukluklarını geçiren, temiz denizlerde yüzme şansı olmamış, temiz suya erişemeyen ve temiz hava soluyamayan çocuklara ve tüm canlılara bırakılan Dünyanın geldiği durum için çok üzgünüm. Haberleri izleyemez hale geldik, konuşamıyoruz. Tüm bu endişelerimi zaman zaman makalelere döksem de bu sefer bundan daha önemli bir konu düşünemediğim için Küçük Alametleri hazırladım. Yeni medyada zihinlerimizde bir süreliğine iz bırakan çarpıcı fotoğraflar ve haberlerde yer alan metinlerden başlıkları ve mono baskılarımla birleştirdim. Çalışmalarımda yer alan haber niteliğinde metinlerin silik ve okunaksız oluşu; ardı ardına gelen acı ve yıkıcı yeni haberlerin geçiciliğini, üstlerinin zamanla kapatılmasını ve unutulmasını ortaya koymakta.

Serginin ilk süreci olan mono baskılar Sakarya nehri kucaklayan bağların, tarlaların ve ulu dağların arasında Sarıcakaya’da Mihaliç ailesinin tarlasına attığım eski ahşap bir masada oluştu. Son altı ayda ortaya çıkan yüzlerce baskı arasından Sarıcakaya’nın bitki örtüsü ve Sakarya nehrinin dokusundan esinlenerek hazırladığım dokular tasarımların bel kemiğini oluşturdu. Uzun baskı sürecinde her konuda desteklerini esirgemeyen Ahmet abimin odun ateşinde pişen çayı ve Sevim teyzemin lezzetli ev yemekleri ve misafirperverliklerinden dolayı Mihaliç ailesine çok teşekkür ederim.

Bu sergi 2021 yazında yangın söndürme uçaklarında, helikopterlerinde görev yapan, ormanların söndürülmesinde canını ortaya koyan ve hayatını yangında kaybeden kahraman Türk halkına ve hayvan dostlarımıza adanmıştır. Ruhları şad olsun.

Geleceğe daha temiz yeşil bir dünya yaratabilme umuduyla,

İçten Sevgilerimle,

Bilge Kınam

Artsonline Web Art Gallery – Eylül 2021

_______________________________

Bige Kınam

1978, İzmir doğumlu.

Lisans derecesini Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi, Grafik Tasarım Bölümü’nden 2000 yılında, Yüksek Lisansını 2010’da Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü Grafik Ana Sanat Dalı’nda almıştır.  Sanatta Yeterliliğini Anadolu Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü Grafik Ana Sanat dalında 2015 yılında tamamlamıştır.

Yüksek Lisans Erasmus staj bursu ile Almanya Aachen’da Santex Moden’de grafik tasarımcı olarak görev almıştır. 2004 ile 2005 yılları arasında Avrupa Birliği Eylem 2 projesi kapsamında Galler’de Plas Lluest Daily Centre’da zihinsel engelli bireyler ile bir sosyal sorumluluk çalışmasında gönüllü olarak yer almış ve bu süre içinde University of Aberystwyth’den uygulamalı sanat dersleri almıştır.

DEVAMI
_______________________________

Yasal Uyarı

Burada sergilenen tüm eserler FİKİR VE SANAT ESERLERİ YASASI ile koruma altında olup, tüm hakları sanatçısına aittir. İzinsiz kopyalanamaz ve kullanılamaz./ All Rights Reserved.
Fikir ve emeğe verdiğiniz değer ve gösterdiğiniz saygı için teşekkür ederiz.

Saygılarımızla,

ARTSONLINE WEB ART GALLERY

_______________________________

Bilge Kınam “Küçük Alametler”
Kişisel Baskı-Afiş Sergisi
  • Tarih: 20 Eyl 2021 - 10 Eki 2021
  • Yer:Artsonline Web Art Gallery
  • Düzenleyen:Hakan Sarıhan
  • Sergi Süresi:21 Gün

Galeri

Sergi Anı Defteri

4 Yorum

  • Ümit Akkın Akseki
    20 Eylül 2021

    Bilge Kinam ı doğduğu gunden beri tanıyan bir anne arkadaşi olarak ve izleyici olararak gerçekleri fırçası ile çok anlamli eserler çıkartmış.Tebrikler başarilar.Alkışliyorum.

  • Duygu Kahraman
    21 Eylül 2021

    Canım Bilgesu, aklına yüreğine sağlık.Her biri öyle duyarlı ki… Tebrik ederim arkadaşım💙💐😽

  • Yasemin Türkmen
    21 Eylül 2021

    Tebrik ederim kardeşim, eserler çok güzel. Başarılarının devamını dilerim.

  • Hasan Hüseyin ERKAYA
    22 Eylül 2021

    “Sen sanma ki sanatın
    damağında tadı var
    acı bir hıyar
    lezzeti gibi…” (Nazım Hikmet)
    diyerek sanal alemde sergiyi gezerken acaip güçlü mesajlar çarptı beni. Eline sağlık Bilge hocam. Tebrik ederim.

Görüşünüz

ARTSONLINE WEB ART GALLERY – DORUK BİLİŞİM © 2020. Tüm Hakları Saklıdır.
Kişisel Verilerin Korunması