Tuba Batu “Yuvasız Kuşlar” Kişisel Seramik Sergisi’ne hoşgeldiniz…
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde bir akademisyen sanatçı Tuba Batu’nun galerimizdeki ilk sergisini bu muhteşem eserleriyle sizlere sunmaktan mutluluk duyuyorum.
“Yuvasız Kuşlar” isimli sergisinde sanatçımız kuş metaforuyla insanı; Aidiyet duygusu ve kökleşme meselesiyle, yıkılsa da mutlaka yeniden yapılacak o “yuva” kavramı temelinde irdelediği 15 eserinin 30 görselinden oluşuyor.
Bu sergimizin de her zaman olduğu gibi sayfaların en altında bulunan Sergi Anı Defteri ve Sanatçı Profil Sayfası yorum ve değerlendirmelerinize açıktır.
En iyi dileklerimle…
Hakan Sarıhan
ArtsGallery – Ocak 2025
_______________________________
Yurtsuz-Yuvasız Kalmak Üzerine: Yuvasız Kuşlar Serisi
Yuva evdir, bir his, bir aidiyet, güven ve gelecek beklentisidir.
Yokluğu, varlıkla kurduğumuz en temel bağlardan birini kırar. Ev yıkıldığında, yuva eksilir, yurtsuz kalır insan… köklerini salacak bir toprak arar.
Troya savaşının ardından yuvaya dönüş için Odysseus uzun ve maceralı bir yolculuğu göze alırken, Aeneas yeni bir yuva inşa etmek için yola çıkmış bir kahramandır. Bugünün de en büyük krizlerinden biridir yurtsuz-yuvasız kalmak. Bir kayıp, bir yas hali: yerini, bağını yitirme, yönünü şaşırma. Simone Weil, köklerimiz üzerine yazarken aidiyet duygusunun kaybını modern insanın en büyük yarası olarak tanımlar. Ona göre, birey ancak bir yere, bir topluma, bir kültüre bağlılık hissettiğinde varoluşunu anlamlı kılabilir. Köklerinden koparılmış insan, kendine de yabancılaşır. Hannah Arendt de yurtsuzluğu ahlaki ve kültürel olarak ele alır, insanı yabancılaşmaya götüren, yalnızca coğrafi değil, politik bir mesele olduğunu söyler. Politik, sosyal ve duygusal olarak bir yere ait olamama, bugünün kutuplaşmış toplumunda, herkesin kendi “mahallesine” çekildiği bir dönemde, dışarıda kalanları yuvasız bırakır. Nâzım Hikmet’in, sürgünde geçirdiği yıllarda yazdığı şiirleri, yuva kurma çabasını taşır, taşla tuğlayla değil de kelimeleriyle metaforik bir evin duvarlarını örer. Ne kadar da önemlidir, bir yurdunun bir yuvanın olması, bir ev değilse de Virginia Woolf’un da dediği gibi ‘kendine ait bir oda’ nın…
Yuvasız Kuşlar, yurtsuz-yuvasız hisseden herkesle bağ kuran, en umutsuz anlarda sessizce şakıyan, her yumurtlama döneminde kurdukları yeni yuvalarıyla, yaşadıkça ve hep yeniden inşa etme gücü olan ve tüm kırılganlığıyla binlerce yıla meydan okuyan ışıl ışıl yanımız… 6 Şubat depremi ile yaşanan büyük yıkımın ardından hepimizin yüreğine oturan acının içinden çıktı bu anlatı. Evlerinin yıkıntıları arasından çıkarttıkları tuğlalarının üzerinde oturan figürler, kök salmaya, yerleşmeye, yuva kurmaya artık hazır. Bir aidiyet, güven ve gelecek beklentisiyle göçlerinde yanlarında taşıdıkları umut, yurtsuz ve yuvasız hissetmelerine rağmen var olma çabaları ve belki biraz da geride bıraktıkları yurdun hasretiyle… yeni yuvalarındaki oturum iznini izleyicilerin yüreğine bıraktıkları şu soruyla almak isterler:
Gerçekten ait olduğumuz bir yer var mı? Yoksa hepimiz biraz yuvasız mıyız?
Tuba Batu
ArtsGallery – Mart 2025
_______________________________
Tuba Batu
Tuba (Korkmaz) Batu,1980 yılında Diyarbakır’da doğmuş bir Çanakkaleli.
Sanat eğitimi on dört yaşındayken Eskişehir Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü’nde, seramik yolculuğu ise lisans eğitimi ile birlikte Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde 1998 yılında Seramik Bölümü’nü kazanmasıyla başladı. Aynı zamanda bir çömlekçi torunu olan Tuba Batu’nun babaannesinin babası Şumnu’dan göçerken elinde sanatıyla Biga’ya gelmiş Künkçü Mehmet’tir.
_______________________________
Yasal Uyarı
Burada sergilenen tüm eserler FİKİR VE SANAT ESERLERİ YASASI ile koruma altında olup, tüm hakları sanatçısına aittir. İzinsiz kopyalanamaz ve kullanılamaz./ All Rights Reserved.
Fikir ve emeğe verdiğiniz değer ve gösterdiğiniz saygı için teşekkür ederiz.
Saygılarımızla,
ARTSONLINE WEB ART GALLERY
_______________________________
Kutlarım. 💐
Eserleriniz hem görsel hem de düşünsel olarak çok etkileyiciydi.💐
Tubacim.tebrikler.herbiri birbirinden anlamli kadin heykelleri.ellerine sağlik